Apa Dia

Selasa, 15 Februari 2011

Resepi Ketam Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:

2 ekor ketam - sederhana besar
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 labu bawang besar - hiris halus
40 gram halia - hiris halus
1 tangkai cili merah - hiris
50 gram sos lada hitam
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan kicap pekat
1 biji telur - pukul sedikit
1 sudu lada hitam - ditumbuk
1 sudu teh minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis


Cara Penyediaan:


Rebuskan ketam hingga masak, tos dan ketepikan.

Panaskan minyak minyak masak, tumis bawang putih, bawang besar, halia dan cili yang
dihiris halus. Kemudian masukkan sos lada hitam, kicap cair, kicap pekat dan lada hitam. Kacau hingga rata.

Masukkan ketam, minyak bijan, garam secukup rasa dan telur. Gaul rata dan biarkan mereneh. Tutup api dan hidangkan.

sumber : sajionline

Tiada ulasan: