Apa Dia

Ahad, 6 Mac 2011

Kau Buat Malaysia Bangga

PEMAIN Pelita Jaya FC, Mohd Safee Mohd Sali (kiri) bersaing dengan pemain Srivijaya FC, Claudiano Dos Santos pada perlawanan Liga Super Indonesia di Stadium Singa Perbangsa, semalam. - Foto Fariz Iswadi Ismail
Permulaan impianGOL ini hadiah untuk penyokong Pelita Jaya dan peminat di Malaysia yang banyak memberi semangat kepada saya selama ini,” kata Safee Sali, semalam.

Penyerang Pelita Jaya FC itu membuat permulaan sempurna - meledak gol tunggal kemenangan untuk Pelita Jaya FC menewaskan pasukan tangga keenam, Sriwijaya FC di Stadium Singaperbangsa, Karawang - sekali gus mencetus harapan baru buat kelab tangga tercorot Liga Super Indonesia itu.
Sentuhan itu turut mengangkat namanya sebagai idola baru terutama ribuan penyokong setia Pelita Jaya yang mengharapkan kehadirannya mampu menjulang semula kelab berkenaan dalam kedudukan liga, selepas membalas dendam kekalahan 1-2 kepada lawan itu dalam perlawanan terakhir pusingan pertama di Gelora Jakabaring Memang sasaran saya untuk menjaringkan gol hari ini (semalam), dan saya bersyukur dapat melunasnya. Saya harap permainan kami akan semakin meningkat selepas ini dan seterusnya memperbaiki kedudukan pasukan daripada tangga tercorot liga.”

Selain Safee, kehadiran dua lagi pemain import dari Scotland dan Australia - Christopher Doig dan Troy Hearfield - turut mengubah corak Pelita Jaya yang dilatih Milodrag Radovic apabila menguasai hampir keseluruhan permainan, malah Safee memperoleh peluang seawal minit kedua tetapi tandukannya tersasar.

Gandingan Safee dan Ramirez di jentera serangan mengkucar-kacirkan pertahanan lawan tetapi tiada hantaran tepat dilakukan kepada kedua-dua penyerang itu menyebabkan kedudukan kekal tanpa jaringan pada babak pertama.

Namun Pelita Jaya terus menguasai babak kedua dan selepas Ramirez juga melihat sepakan padunya ditepis penjaga gol lawan, gerakan baik dengan Safee menghasilkan gol apabila bekas penyerang Selangor itu meledak rembatan leret kemenangan pada minit ke-62.
Pelita Jaya akan bertemu seteru setempat yang menduduki tangga ke-11, Persib Bandung di gelanggang sama, 12 Mei ini.
petikan dari...
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Permulaanimpian/Article

Tiada ulasan: